Hayır, yoktur. Şeker hamurumuzda Türkiye ve Avrupa gıda kodeksi standartlarına uymayan hiçbir madde yoktur. Tüm ürünlerimiz helal sertifikalıdır.
Evet, vardır. Şeker hamurunun içinde süt tozu bulunmaktadır. Süt proteinine alerjisi bulunan kişilerin tüketmemesi gerekmektedir. Soya maddesi ise normal koşullarda şeker hamurunda yoktur ama üretimde kullanılan bir madde olduğundan çapraz bulaşma durumunda siz kullanıcılarımızın dikkate alması için yazılmıştır.
Yoğurma işlemi kaplama yada model yapabilmeniz için önemli ilk aşamadır. Hamuru yoğurmaya başladıkça yumuşak ve esnek hale gelir.
Hamurunuz iyi yoğurulmadığı taktirde kopmalar ve çatlamalar meydana gelebilir, iyi bir sonuç almak için kullanacağınız hamuru bölüp küçük parçalar halinde yoğurun ve ardından birleştirin. Ne kadar süre yoğuracağınız çalıştığınız ortam sıcaklığına göre değişir. Hamurunuzu fazla yoğurmanız yapısının bozulmasına sebep olabilir. Kalan hamurlarınızı hava almayacak şekilde poşetleyip veya streçleyip kaldırmayı unutmayın.Şeker hamuru su bazlı bir ürün olduğu için mikrodalga ısısı içerisindeki suyu buharlaştıracağından hamurunuzu ilk etapta yumuşatacaktır fakat tekrar oda sıcaklığına döndüğünde daha sert bir hal alacaktır.
Hızlı ısı değişimlerinden de kaçınınız.Mevsim değişikliğinden kaynaklanan hamur sertleşmeleri yada açılmış bir ürünün nemi kaybetmesi durumunda ellerimize nem kazandırıp hamurunuzu öyle yoğurun. Böylelikle hamurunuz kaybettiği nemi geri kazanacaktır. Bir diğer yöntem ise yoğuracağınız hamuru kenara alın ve nemli bir bezle üstünü kapatarak birkaç dakika bekletin. Bu işlem de nemi geri kazanmanızı sağlayacaktır.
Evet yoğurulabilirsiniz ama önermiyoruz. Hamurunuzu yumuşatmak için el ısınıza ihtiyaç vardır. El ısınız hamurunuzun temperlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden her zaman el ile yoğurmayı tercih ediniz. Özellikle mutfak mikserleri ile yoğurmak mikserinize zarar verir.
Şeker hamurunu sertleştirmek için CMC-Tylose'dan yaralanabilirsiniz. CMC hamurunuzu daha sert bir yapı kazandırarak sağlamlaştırır. Normal şeker hamuruna eser miktarda CMC katarak modelleme hamuru elde edebilirsiniz. Sıcak hava koşullarında kullandığınız CMC size vakit kazandırır. Çok miktarda kullanmanız durumunda hamurunuzun çatlamasına sebep olabilir.
Pastanızı kaplamadan önce hamurunuzun iyi yoğurulduğuna emin olun.
Hamuru kusursuz bir top haline getirin ve hafifçe üstüne bastırın. Hamurunuzu açmadan önce eser miktarda nişastalayın. Hamurunuzu kaplayacağınız pastanın şekline uygun olarak, büyüklüğü pastanızın 3 katı olacak şekilde açın. ( Örn: 15 cm çapında bir pasta için 45 cm çapında yuvarlak hamur açın) Bu işlem hamurunuzu kusursuz açmanız için önemlidir. Kaplama yapmadan önce pastanızın üstüne hafifçe beyaz tutkal sürmeniz hamurunuzun kaymasını engeller.Evet, renklendirebilirsiniz. Fakat sonradan katılan boyar madde her zaman risk taşır. Bu yüzden sizin için hamurları karıştırarak bir renk skalası hazırladık. Renk Karışım Rehberi bölümünü ziyaret edebilirsiniz.
Eğer skalamızdaki renklerin dışında bir renk elde etmek istiyorsanız nasıl renklendiririm bölümünü ziyaret ediniz.Bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi hamurunuzun iyi yoğrulmamış ve homojen hale gelmemiş olmasıdır. Hamurunuzu yoğururken kaynaşmasına ve esnemesine özen gösteriniz. Çalışma koşullarınıza göre hamurunuz kurumadan kaplama yapmaya dikkat edin.
CMC- Taylose uygulaması yapılan bir hamurda fazla kullanım durumunda da çatlamalar gözlemlenebilir.Hava kabarcığı oluşumunu önlemek/azaltmak için hamurunuzu iyi yoğurduğunuzdan emin olun. Yoğurulmuş hamurunuzu iyice sıklaştırarak toparlayın.
Hava kabarcığı oluşması durumunda sorun noktaya iğine batırılarak parmaklarınız yardımını ile havasını alıp, düzeltebilirsiniz.Bu tarz problemler genellikle hatalı kaplama ve pastanız pürüzsüz sıvanmadığı için oluşur. Böyle bir durumla karşılaştığınızda oluşan kava kabarcığına bir iğne batırıp hafifçe parmağınızı kabarcığın üstünde gezdirerek havanın çıkmasını sağlayarak düzeltebilirsiniz.
Bu problem genellikle meyveli pastalarda meydana gelmektedir.
Pastanız derin dondurucudan çıktıktan sonra suyunu bırakan meyveler sıcaklık yükseldikçe de kendini sıvı veya hava halinde dışarı atmak ister. Aynı zamanda çikolatalı pastaları da direkt derin dondurucudan çıkartıp yaptığımız kaplamalarda çikolata veya kremalar da suyunu bırakır ve şişmelere neden olur. Böyle durumlar olmaması için derin dondurucudan çıktıktan sonra minimum 4 ila 5 dakika beklenmeli yada kaplamadan yarım saat kadar önce derin dondurucudan çıkartıp normal +4 dolaba alınmalıdır. Ve pasta yapıştırma aşmasında içerisinde hava boşluğu kalmayacak şekilde yapıştırılması gerekmektedir.İyi yoğrulmamış, fazla CMC-Taylose kullanılmış veya içine sonradan fazla miktarda boyar madde katılmış hamurlarda gözlemlenebilir. Bir diğer sebep ise çok yüksek (20 cm ve üstü) pasta kaplamalarda yeterli esneme alanı olmadığından yırtılabilir. Yırtılma durumunu önlemek için pastanızı yukarıdan aşağı doğru kademeli bir şekilde kaplayın.
Pastanızı kapladınız ve sonra üstünde çatlamalar gözlemlediniz. Pastanızı hangi renk hamur ile kapladıysanız bir tutam alın elinizde yoğurun biraz su ekleyip macun kıvamına getirin. Bu karışımı çatlayan bölgeye sürün ve çift yönlü spatula ile sıvayın.
Pastanız derin dondurucuda çok uzun süre durduktan sonra çıkarıp hemen kaplamanız pasta ve oda sıcaklığı arasındaki yüksek ısı farkından dolayı nemlenme yapacaktır. Derin dondurucudan çıkan pastanızı kaplamadan yarım ile bir saat önce buzdolabında çözmenizi tavsiye ederiz.
Figür hamuru normal hamurlara göre daha sert bir yapısı vardır. İyi yoğurulduğu taktirde kolay şekil alır, iyi ve rahat kaynaşır hızlı kurur. Figür ve modelleme yaparken tercih edilir. Sıcak hava koşullarında çalışmak için daha uygundur.
En temel farkları birinin şekerden diğerinin ise çikolatadan yapılmış olmasıdır. Tatlarında aynı isimlerinden aldıkları gibi lezzetlidir. Şeker hamurunun daha sert bir yapısı var iken çikolata hamuru daha yumuşak ve kaynaşması daha kolay bir üründür.
Evet karıştırabilirsiniz. Bu karışım size daha fazla esneklik ve vakit kazandırır. Şeker hamuruna göre detayları daha rahatlıkla çalışabilirsiniz, hamurumuzun kuruma süresinin uzadığını unutmayın.
Çiçek hamurunu yumuşak bir yapıya sahiptir. Parmak uçları ile yoğurmanızı tavsiye ederiz. Yoğururken ve açarken elinize veya zemine hafif yapışma oluğunda az miktarda nişasta kullanabilirsiniz. Ancak nişastayı kontrollü kullanmaya dikkat edin.
İkisini kullanım alanları aynı olsa da doku ve yapısında farklılıklar vardır. Dantel tozu daha kırılgan ve mat olmasına karşın dantel hamuru ise daha esnek ve parlak renklere sahiptir. Doğru koşullarda saklandığından dantel hamuru daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Dantel tozunun hazırlık aşamasında boyar madde katarak istediğiniz gibi renklendirebilirken dantel hamurları kullanıma hazır bir şekilde sedefli renklere sahiptir.